fbpx

Во „Аџибадем Систина“ воведен тест за IGG Spike неутрализирачки антитела зa одредување на имунитет oд Ковид-19

03.05.2021

 

AS CovidTest SpikeSS April SocialMedia

Во „Аџибадем Систина“ воведен тест за IGG Spike неутрализирачки антитела зa одредување на имунитет oд Ковид-19 Клиничката болница „Аџибадем Систина“ воведе тест со најголема сензитивност и специфичност за квантитативно одредување на имуниот одговор кај вакцинирани пациенти и пациенти кои прележале Ковид-19. Во дијагностичките лаборатории на „Аџибадем Систина“ тестот се нуди по цена од 1000 денари по лице, 900 денари за тестирање на 3 или повеќе лица и 850 денари за групно тестирање на повеќе од 10 лица.
Станува збор за одредување нa неутрализирачки IgG антителa (S1 и S2 суб-единица на S“spike”) протеинот на SARS-CoV-2. SARS-spike COV-2 IgG (sCOVG)- неутрализирачки IgG антитела кон SARS-COV-2 се изработуваат на целосно автоматизираниот имунолошки анализатор Siemens Advia Centaur XPT. Тестот е со висока клиничка специфичност и сензитивност. Определувањето на овој тип неутрализирачки антитела се важен клинички податок за имунолшкиот одговор на пациентите кон SARS CоV-2 вирусот.
Тестирањето се прави преку крв, а резултатите се добиваат за два часа.
Неутрализирачкиот IgG Spiкe (S1 – S2) антитела тест се препорачува да го направат сите кои прележале Ковид-19 и сите кои се имунизирале против вирусот, најмалку три седмици после примена втора доза од вакцината.