fbpx

Dëshmia emocionale e këngëtarit popullor Grujovski: Nëse nuk do të kisha ardhur në “Acibadem Sistina”, do të kisha humbur betejën me KOVID-19

10.05.2021

Askush nuk kursehet dhe çdokush mund të përballet me një luftë të vështirë – një luftë për jetën. Shpesh, pothuajse çdo ditë gjatë vitit të kaluar – për fat të keq, këtë e theksojnë nga shumë persona nga përvoja e tyre. Kanë kaluar shumë minuta në beteja të vështira, duke pritur që mjekët të tregojnë se gjithçka do të jetë mirë. Bllagoja Grujovski është njëri prej tyre. Këngëtari i njohur ende po rikuperohet nga pasojat e Covid-19. Para një kohe ai u luftua fjalë për fjalë për jetën e tij. Nuk ka menduar se kjo mund t’i ndodhte – ai është i shëndoshë, pa asnjë problem shëndetësor më parë. Koronavirusi mund të jetë fatal. Trajtimi përfundoi në Spitalin Klinik “Acibadem Sistina”ndërsa gjendja e Grujovskit ende po monitorohet. Për mbijetesën, thotë ai, më meritues është ekipi i ekspertëve të spitalit, falë përkushtimit dhe kujdesit të tyre.

baze grujovski

KORONAVIRUSI KA PËRPARUAR SHPEJT

Simptomat e para që ai i ndjeu kur nuk mendonte se është i infektuar ishin dhimbjet në trup, në kockat. Grujovski nuk mendonte se bëhet fjalë për Kovid-19. Dhimbja vazhdoi dhe pas tre ditëve ka ngritur temperaturë, e cila ishte një alarm se ndoshta bëhet fjalë për virus. Pas testit të bërë, prania e virusit tashmë u konfirmua. Grujovski së shpejti kishte probleme me frymëmarrjen, dhe pas radiografisë ai u hospitalizua në spital menjëherë. Gjithçka ndodhi për një periudhë të shkurtër kohore. Ai u vendos në qendrën për kovid, por situata u përkeqësua. Grujovski mori gjendjen e të ashtuquajtur stuhi citokine. “Sapo u bë e qartë se gjërat nuk po shkonin mirë dhe situata u përkeqësua, vendosa të transferohem në Spitalin Klinik “Acibadem Sistina”. Kur bëhet fjalë për shëndetin dhe jetën i përzgjedhim më të mirët. Këtu ka pajisje dhe punojnë mjekët më të mire. Menjëherë morra ilaçe për qetësimin e stuhisë citokine. Jam shumë mirënjohës, ata janë meritues për shëndetin tim, pronari Jordan Kamchev, i cili tregoi interes të jashtëzakonshëm, por edhe mjekët Patricia Kalamaras – infektologe, Dr. Valerija Kirova Urosheviq, infektologe,  Dr. Nikolla Shikov –anesteziolog, Dr. Harallambos Sidiropulos- infektolog. I gjithë stafi i përfshirë në trajtimin tim jep maksimumin për pacientët. Personalisht u binda në sistemin e përsosur të spitalit “Acibadem Sistina”, thotë Grujovski.

 

baze grujovski

ÇDO MINUTE NË LUFTË PËR JETË

Dr. Kalamaras thotë se Grujovski në “Acibadem Sistina” u transferua në një gjendje të rëndë dhe të rrezikshme për jetën dhe u vendos menjëherë me ventilim mekanik joinvaziv. Pati një stuhi citokine dhe beteja filloi. “Ne zbuluam se kishte një stuhi citokine me vlera të larta për interleukinë, kështu që menjëherë filluam të rregullojmë stuhinë citokine me një terapi të veçantë që përdorim në spitalin tone. Disa ditë ishte në ventilim mekanik joinvaziv dhe pastaj me terapi të posaçme pacienti ishte më i mirë. Ne gradualisht e larguam atë nga ventilimi mekanik. Ai ishte në një gjendje të rrezikshme për jetën. Momenti më kritik ishte kur ai erdhi. Pastaj kishte përmirësim. Përderisa po luftonim, makineria e ndihmoi frymëmarrjen e tyre”, tha Dr. Kalamaras. Bllagoja Grujovski pati sukses – shëndeti i tij tani është më i mirë.  Dr. Kalamaras thotë se kohët e fundit pamja klinike e pacientëve të shtrirë në spital po ndryshohet. Ata kanë vërejtur se sëmundja tani është më agresive, pneumonia dhe pamjet më të rënda klinike zhvillohen më shpejt. Ajo shton se vërehen shumë gjendje post-traumatike si pasojpë e prekjes së organeve të tjerë. Shpeshherë shumë pacientë kalojnë një gjendje që shoqërohet me frymëmarrje të vështirësuar, lodhje të shpejtë dhe shpesh marrin shumë kohë për t’u rikuperuar. “Me kryerjen e kontrolleve në kohë, procesi i fibrozës së mëtejshme mund të ndalet, gjë që është jashtëzakonisht e rëndësishme. Këta pacientë shpesh kanë dëmtime në enët e gjakut, dëmtime në zemër dhe zhvillojnë diabet dhe komplikime neurologjike, si dhe mundësia e trombozës në enët e gjakut, e cila mund të rezultojë në goditje, zemër dhe infarkt pulmonar,” tha Dr. Kalamaras. Ajo shpjegon se në spitalin “Acibadem Sistina” kryen të gjitha ekzaminimet e nevojshme dhe të shpeshta dhe pacientët monitorohen nga një infektolog, kardiolog, pulmonolog, për çka është krijuar një paketë e veçantë post-kovid e cila përbëhet nga një qasje multidisiplinare.