fbpx
DEPARTAMENTET

Neurologji

 

Mbi 20. 000 kontrolle ambilatore dhe 3. 000 pacientë të hospitalizuar në 7 vitet e fundit dëshmojnë rritjen e vazhdueshme të besimit tek ekipi i specialistëve. Departamenti I neurologjisë është I pari në vend I cili filloi me trajtimin trombolitik (trombozë) për pacientët me infarkt akut në tru. Që nga viti 2016 ekipi neurologjik ka udhëhequr neuromonitorimin intraoperativ në një numër të madh operacionesh në mënyrë për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve të padëshiruara dhe dëmtimin e indeve nervore gjatë operacionit.

DIAGNOZA DHE TRAJTIMI

Në këtë department aplikohen të gjitha mjetet më të avancuara diagnostikuese (EEG – elektroencefalografi, EMG – elektromiografi, potencialet e evokuara EP, tomografia kompjuterike dhe arteriografia, si dhe aparati më bashkëkohorë  i rezonancës magnetike 3 Tesla).

Këto diagnoza përdoren për:

 • Dhimbjet e kokës
 •  Epilepsitë
 •  Sëmundjet cerebrovaskulare
 •  Marrje mendsh
 •  Sëmundje degjenerative (parkinsonizëm)
 •  Lumbago dhe reumatizmi
 •  Spondiloza
 • Lëndime të nervave nga shkaqe të ndryshme dhe ndjekja e gjendjes së kthimit të nervave të lënduara
 •  Inflamacioni i nervave periferike
 •  Sëmundje të lindura të muskujve (miopatia)
 •  Воспалителни болести на мускулите (mioziti)
 •  Sëmundje e sinapsës neuro-muskulore (Myasthenia gravis)

 

 

NEUROMONITORIMI

Që nga viti 2016 ekipi neurologjik ka udhëhequr neuromonitorimin intraoperativ në një numër të madh operacionesh në mënyrë për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve të padëshiruara dhe dëmtimin e indeve nervore gjatë operacionit.

TROMBOLIZA

Sulmi në tru paraqet humbje të papritur të funksionit të një pjese të caktuar të trurit për shkak të qarkullimit të çrregulluar. Nëse truri lihet 5 minuta pa gjak vjen deri te dëmtimi i pakthyeshëm dhe vdekja e qelizave të trurit. Tromboliza paraqet terapi më moderne për trajtimin e sulmit në tru. Aplikohet në venë me çka trombi shkatërrohet, e me këtë pengohen pasojat nga sulmi në tru. Nëse pacienti vjen 3 deri 6 orë nga fillimi i sulmit me ndihmën e terapisë që e shkrin trombin, mundëson kthimin e shpejt të qarkullimit në pjesën e ngushtuar të arteries. Me këtë pengohet dëmtimi i madh dhe i përhershëm i trurit. Me aplikimin e trombolizës invaliditeti te pacientët e këtillë zvogëlohet në minimum, pasiqë vetë simptomat e sulmit në tru tërhiqen.

QASJA MULTIDISIPLINARE

Për rezultatin e suksesshëm të punës tone flasin të dhënat  statistikore, por para së gjithash kënaqësia e pacientëve tanë. Suksesi më i madh i departametit të neurologjisë është qasja multidisiplinare  e cila mundëson diagnozë dhe trajtim të shpejtë të pacientëve me infarct apo sulm në tru, si dhe diagnose dhe trajtim të të gjitha sëmundjeve neurologjike tek fëmijët dhe të rriturit.