Daily Dose of Health  

 

Регистрирајте се за да ги добивате најновите информации за здравјето од нашиот стручен тим  {module AcyMailing Module}

Пребарај

{source}
<ins data-revive-zoneid="2" data-revive-id="aab1e163cf5d58ba4ddf49d12cf733c3"></ins>
<script async src="//ads.acibademsistina.mk/www/delivery/asyncjs.php"></script>{/source}

Преткоморната фибрилација е најчеста срцева аритмија. Овој тип аритмија е карактеристичен за постарата популација, но се појавува и кај младите без постоење на посебна срцева болест. Според д-р Иван Трајков, кардиолог електрофизиолог, се манифестира со срцебиење, кое е последица на неритмична срцева работа и се карактеризира со брз и неправилен срцев пулс.

Register to read more...

Ангина пектрорис е медицински термин за болка во градите како последица на коронарна болест на срцето. Таа се манифестира со намален проток на крв во срцевиот мускул поради насобраните масни наслаги кои прават стеснување во артериите. Пациентите чувствуваат болка, стегање и притисок во градите. Ангината е релативно честа појава и тешко може да се разликува од другите болки во градите.  

Register to read more...

Кардиоваскуларните болести и понатаму остануваат на врвот на најчести причинители за смртност во земјава и светот. Кога станува збор за кардиоваскуларните заболувања има причинители кои едноставно не зависат од нас, но постојат и навики кои можете да ги промените и да ги намалите ризиците од можност за срцево заболување. Првата и основна работа што треба да ја запомните е редовната посета на кардиолог, па дури и тогаш кога немате никаков проблем. За тоа кога  е време да го прегледате вашето срце разговаравме со тимот на кардиолози од Клиничката болница „Аџибадем Систина“.

Register to read more...

Глобалниот тренд во медицината да - се постигне максимален ефект со минимален ризик, особено се однесува на кардиологијата, кардиохирургијата и васкуларната хирургија. Тоа подразбира пациентот да се изложи на минимален ризик, а да се постигне максимален дијагностички и терапевтски ефект. Според д-р Жарко Христовски, интервентен кардиолог од Клиничката болница „Аџибадем Систина“, во последните 30 години интервентната кардиологија на многу помалку агресивен начин решава проблеми кои претходно беа третирани од хирург.

Register to read more...

Црниот дроб е најголемата лабораторија во човековиот организам, сместен во стомачната празнина под десниот ребрен лак, заштитен со мускулно-скелетни структури. Крвта доаѓа од два извора, артериска крв и крв од ,,порталниот крвоток“, преку кој крвта од цревата богата со сите добри и лоши состојки кои сме ги внеле со храната оди на обработка во црниот дроб. Исто така овој орган има и богато лимфно снабдување.

Register to read more...

Во пресрет на Скопскиот маратон, д-р Иван Трајков кардиолог ве советува на што треба да внимавате кога се подготвувате за поголема физичка активност.

Редовното вежбање е здраво за вашето срце. Но физичката активност секогаш треба да биде прилагодена на вашата возраст и на вашето здравје. Во пресрет на Скопскиот маратон, д-р Иван Трајков кардиолог ве советува на што треба да внимавате кога се подготвувате за поголема физичка активност.

Register to read more...

Кога се зборува за причината за коронарната артериска болест, најважни се ризик факторите. За ризик факторите, за превенцијата на кардиоваскуларната болест, улогата и важноста од водење здрав живот, континуираното вежбање, разговаравме со кардиологот д-р Снежана Мешкоска Бонгард од Клиничка болница „Аџибадем Систина“. 

Register to read more...

Многу студии потврдиле дека умерено конзумирање на вино значајно ја намалува смртноста од кардиоваскуларните заболувања. За благотворното дејство на виното знаел уште и Хипократ, кој го користел како антисептик, седатив, во подобрување на работата на дигестивниот систем и како дел од секојдневниот начин на исхрана.

Register to read more...

Аортата е главна артерија која носи крв директно од срцето. Кога срцето ја истиснува крвта, залистокот кој се наоѓа на почетокот на аортата овозможува крвта да се движи во една насока од срцето кон артеријата. Со текот на времето поради дегенеративни промени, механичките функции на залистокот може да бидат нарушени. Во случаи на аортна стеноза, залистокот може да биде стеснет и да не се отвора целосно. Проф. д-р Салис Таџер, кардиохирург, објаснува дека според статистиките аортна стеноза се јавува почесто кај мажите за разлика од жените.

Register to read more...

Како и секој мускул во телото, така и срцето има потреба од постојано снабдување со кислород и хранливи материи. Две големи разгранети коронарни артерии го снабдуваат срцевиот мускул со оксигенирана (богата со кислород) крв. Ако една од овие артерии или гранки се стеснат/блокираат, еден дел од срцето останува без/со намалена достава на кислород, состојба наречена „срцева исхемија“. Ако оваа состојба трае подолго време, срцето „гладува“ и ткивото умира. Ова е срцев удар познат како миокарден инфаркт или буквално „смрт на срцевиот мускул“.

Register to read more...

Шумот на срце е прилично честа појава во педијатриската пракса, обично безопасна. Но, кај родителите буди страв дека нивното дете има болно срце, односно некоја срцева мана.

Интервју со проф. д-р Ендер Одемис, педијатар кардиолог, интервентен кардиолог од "Аџибадем Атакен" кој изведува транскатетерски интервенции кај деца во Клиничката болница "Аџибадем Систина" во Скопје.

Register to read more...