fbpx
ОДДЕЛИ

Неонатологија

Одделот за неонатологија се грижи за здравјето и благосостојбата на здравите новороденчиња преку следење на нивниот раст и развој, а достапна е и дијагноза, третман и следење на болни новороденчиња. Одделот е конципиран по принципот на rooming in – 24-часовен престој на новороденчето и мајката заедно (од моментот на раѓањето до испис од породилиштето). Во него работи најдобриот тим педијатри, неонатолози и високообучени медицински сестри кои овозможуваат и патронажна посета на ваше барање. Нашата болница има добиено сертификат и е акредитирана како „Болница пријателка на бебињата“.

n

Во грижата за новороденчиња Одделот нуди:

 • Ординирана нега на новороденчиња
 • Едукација на мајки (доење и нега на новороденче)
 • Специјална нега на новороденче со проблеми во процесот на адаптација
 • Третман на постпородилни инфекции
 • Мониторинг на витални функции
 • Третман со фототерапија
 • Ексангвинотрансфузија
 • Постинтензивна нега и третман на новороденчиња
 • Дијагностика на вродени срцеви аномалии
 • Патронажна сестра

Консултативна неонатолошка амбулантска дејност

Стручниот тим неонатолози спроведува редовни контролни прегледи за следење на растот и развојот на новороденчиња и доенчиња до една година, како и консултативни прегледи. Покрај прегледот, неонатолозите даваат стручни совети за нега и грижа на новороденчето.

Едукација за доење и нега на новороденче

На мајките им се укажуваат предностите на мајчиното млеко и добиваат помош при совладување на техниките за доење. Покрај тоа, се едуцираат и за нега на новороденчето во домашни услови. Ваквиот пристап ја зголемува самодовербата на мајката и ѝ дава чувство на сигурност дека го прави најдоброто за бебето. Секоја родилка во „Аџибадем Систина“ добива брошура „Нега на мајката и на новороденчето по породување“ во која детално се опишани основните принципи на нега.

Посета на патронажна сестра

Неонаталниот период од развојот на бебето претставува најважен период за здравјето на вашето новороденче, а редовните здравствени контроли и грижа за него се од голема важност за неговиот понатамошен живот. Целта на програмата за посета на патронажни сестри на новороденчето е да им помогнат на мајката и бебето во домашни услови, но и да ги направат потребните контроли во текот на овој период.

Твој неонатолог

Бебињата родени во „Аџибадем Систина“ имаат свој неонатолог од самото раѓање. Тој е целосно посветен за нивниот раст и развој во првите денови од животот. „Твој неонатолог“ е концепт што влева сигурност и безбедност за мајките бидејќи знаат дека има некој кој постојано е тука за нивното бебе.

Бесплатни контроли во првиот месец

Бебињата родени во „Аџибадем Систина“ имаат можност за бесплатни контроли во првиот месец од животот. Ова е воедно најважната поддршка за вас бидејќи во овој период имате силна потреба да се консултирате со стручно лице во врска со растот и развојот на бебето.

Најсовремен педијатриски ургентен центар

Педијатрискиот ургентен центар во „Аџибадем Систина“ е еден од најмодерните ургентни центри во целиот регион. На располагање е искусниот тим педијатри, кои се достапни 24 часа секој ден во неделата. Ургентниот центар може да прифати болести од кој било аспект поврзани со детската возраст.

Итен транспортен сервис

Високоспецијализираната мобилна единица за транспорт и интензивна нега на тешко болни новороденчиња и доенчиња

 1. Располага со: најсовремено санитетско транспортно возило; софистицирана опрема – транспортен инкубатор, транспортен респиратор, монитор, сет за интубација, инфузиомати; високостручен тим од лекар-специјалист и медицинска сестра
 2. Реализира: транспорт од еден до друг медицински центар во земјава и во регионот, како и транспорт кон и од Клиничката болница „Аџибадем Систина“ на критично болни новороденчиња за понатамошен третман.
 3. Транспортниот тим го сочинуваат 6 лекари специјалисти, дополнително обучени за интензивна нега и изведување ваков тип транспорт и пет медицински сестри со искуство за интензивна нега.

Најсовремена Единица за неонатологија и неонатална интензивна нега

Единицата за неонатална интензивна нега е опремена со најсовремена апаратура како инкубатори,  апарати за инванзивна и неинванзивна механичка вентилација, тотална парентерална и ентерална исхрана. Грижата за вашето бебе е овозможена од најискусниот тим неонатолози – интензивисти во државава.

Одделот за интензивна нега и терапија е отворен за прием на надворешни пациенти (новороденчиња породени во други медицински центри) кои имаат потреба од услугите за специјална нега и терапија што ги нуди нашата болница.