fbpx
ОДДЕЛИ

Диетологија

 

Одделот за диетологија и медицина на животен стил врши интегриран пристап во превенцијата и лекувањето на сите здравствени состојби и болести кај кои промените на животниот стил во начинот на исхрана се дел од терапијата пропишана во медицински национални и светски водичи за превенција и лекување на болестите базирани на научни докази.

Во склоп на одделот функционираат:

 • амбулантски кабинет за диетологија
 • хоспитален дел

Кабинетот за диетологија, кој е опремен со најсовремена дијагностичка апаратура, овозможува да се направат сите неопходни антропометриски, биохемиски и физиолошки анализи и мерења со цел да се утврди здравствената состојба на пациентот и нутритивниот статус. Со стандарден амбулантски преглед и добиените резултати од анализите се врши соодветна корекција на нутрицијата (исхраната), адаптација на суплементација (додатоци на исхрана) и промени на животниот стил. Моменталниот однос на сегментниот состав на телото преку иницијално, контролно и финално мерење овозможува да се следат и промените што настанале како резултат на корекцијата на исхраната и промените во начинот на живеење.

КАБИНЕТОТ ЗА ДИЕТОЛОГИЈА НУДИ:

Грижа со корекција на исхраната кај здрави луѓе, и тоа:

 • исхрана кај пубертет и адолесценција
 • исхрана во бременост и доење
 • исхрана во менопауза и андропауза
 • исхрана кај стари лица
 • исхрана кај спортисти
 • контрола на телесната тежина
 • интолеранција на глутен и лактоза

 

 

Грижа со медицинска диета и адаптација на суплементација кај пациенти со одредени заболувања, и тоа хигиено-диететски план кај:

Дебелина

 • прекумерна телесна тежина
 • здебеленост

Кардиоваскуларни болести и анемија

 • висок крвен притисок
 • нарушени масти во крвта
 • атеросклероза
 • железо-дефицитна анемија
 • по прележан срцев инфаркт
 • по прележан мозочен удар
 • проширени вени

Дијабет

 • нарушена регулација на шеќерот во крвта
 • хиперинсулинемија, инсулинска резистентност
 • пред дијабет, дијабет и труднички (гестациски) дијабет

Гастроентерохепатолошки болести и состојби

 • опстипација (тврда столица)
 • хиетална хернија
 • функционална диспепсија – киселини во желудникот
 • позитивен хеликобактер пилори
 • гастроезофагеална рефлуксна болест – ГЕРБ
 • чир на желудникот и дванаесетпалечното црево
 • хемороиди
 • исхрана на болни со жолчни камчиња
 • замастен црн дроб
 • инфламаторни болести на стомакот (улцеративен колитис и корнова болест)
 • хроничен панкреатит и хепатит
 • иритабилен колон
 • целијакија
 • тумори и неопастични промени

Гинекологија и репродуктивно здравје

 • план на исхрана при процесот на ин витро оплодување
 • полицистични јајчници
 • ХПВ-инфекции и претканцерози (ЦИН 1,2 и 3)
 • миоми на матка
 • тумори на гениталниот тракт и дојка
 • ниски вредности на тестостерон

Автоимуни заболувања

 • хашимотов тироидит, хипотироидизам
 • ревматоиден артрит
 • псоријаза
 • лупус

Коскено-мускулен систем

 • остеопенија и остеопороза
 • дискус хернија
 • артроза
 • остеохондрит

ХОСПИТАЛНИОТ ДЕЛ ОД ОДДЕЛОТ ЗА ДИЕТОЛОГИЈА НУДИ:

Хигиено-диететски план како дел од терапијата кај хоспитални пациенти

Хоспиталниот дел од Одделот за диетологија по проценка на доктор диетолог нуди грижа и консултација и за сите болнички (лежечки) пациенти кои подлегнале на одредено конзервативно или хируршко лекување со хигиено-диетески режим како  секундарна превенција и линија на третман во процесот на рехабилитација и заздравување, и тоа:

 • по отстранување на жолчни калкули
 • по интервенција на хемороидална болест
 • анални фисури и апцеси
 • по интервенција на стомачото црево
 • по интервенција на улкус на желудник и дуоденум
 • по отстранување на матка
 • по конизација
 • по отстранување миоми
 • по отстранување циста
 • по ортопедски и трауматолошки интервенции
 • по кардиоваскуларни интервенции
 • по отстранување на неоплазми и тумори
 • по неврохируршки интервенции