fbpx

Д-р Сајковски со стручни совети за имунитетот кај децата на конференцијата „Профемина 2019“

02.12.2019

Profemina AcibademSistina

Како може да ги заштитиме децата, што да направиме за да им го зголемиме имунитетот, на кои сирупи да им го довериме здравјето на најмилите – на овие прашања д-р Александар Сајковски даде одговор на стручното предавање на конференцијата „Профемина 2019“.

„Имунитетот е комплексен систем што го штити организмот од сите натрапници околу нас, но и филтер што го чисти телото. Првата линија за подигање на имунитетот е правилна и здрава исхрана и максимално избегнување на конзервансите, пестицидите, органофосфатите, хербицидите во исхраната на деца. Втор природен елемент неопходен за подигање на имунитетот се правилното и редовно користење на пробиотиците“ – објасни д-р Сајковски, специјалист по педијатрија и неонатологија.

Дополнително д-р Сајковски објасни дека на децата им е потребно време за да го развијат имунитетот. Иако е сето тоа индивидуално од дете до дете, нив им е им се потребни 6 години да достигнат 40% од имунитетот штого имаат возрасните. Неговиот совет за зајакнување на имунитетот кај децата е тоа тие да се пуштат надвор безгрижно да играат, да се пратат во градинка да се социјализираат со другите деца.

Регионалната конференција „Профемина“, преку панел-дискусии со стручни лица, во фокус ги става темите поврзани со здравјето, убавината, мајчинството.