fbpx

ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“ СПАСЕН ЖИВОТОТ НА 45 ГОДИШЕН ПАЦИЕНТ ЗАБОЛЕН ОД КОВИД-19 СО ЕКМО ТЕХНОЛОГИЈА

Со примена на ЕКМО технологија во Kлиничката болница „Аџибадем Систина“ е спасен животот на 45 годишен пациент заболен од Ковид-19. Астрит Селимај бил примен во исклучително тешка здравствена состо...

Види повеќе

ДОКАЖАН ГИНЕКОЛОГ И ПАСИОНИРАН ПЛИВАЧ – Д-Р САРЏОВСКИ ИМАЛ СЕРИОЗНА ПЛИВАЧКА КАРИЕРА

ЖИВОТ ВО ВОДА ЉУБОВ БЕЗ ГРАНИЦИ Тој е познат гинеколог, ама малкумина знаат дека е еден од најпасионираните пливачи во земјава. Д-р Бобан Сарџовски има сериозна пливачка кариера, во дел од животот ...

Види повеќе

Емилија конечно го гушна своето чедо: По кардиохируршката операција во „Аџибадем Систина“ предвреме роденио...

За него се молеше цела држава, а желбите на мајката да ги победи проблемите и да биде добро, се исполнија. Ништо не е поголемо од мајчинската љубов, а таа моментално има друга суштина за Емилија Јо...

Види повеќе

ПРОФ. Д-Р НИКОЛИЌ ГО ВРАЌА ПРОФЕСОРОТ ОРОВЧАНЕЦ НАЗАД НА СВОЕТО ХОБИ, НА ПЛАНИНИТЕ

Професор д-р Никола Оровчанец е поранешен епидемиолог. Сега има 70 години, а голем дел од својот работен век бил професор на Медицинскиот факултет во Скопје. Ги сака и планините и живее за нив – на...

Види повеќе

БРАЌА, ДОКТОРИ И ВЕЛОСИПЕДИСТИ – ДУХ И ЕНЕРГИЈА НА ДВЕ ТРКАЛА

Двајцата се врвни и докажани специјалисти – посветени на работата со сиот свој потенцијал, се разбира и стручен и физички. Но, духот е важен. Тоа докторите Димитар и Иван Трајкови многу добро го зн...

Види повеќе

ПО 16 ГОДИНИ БОРБА СО СТЕРИЛИТЕТ ДЕНЕС ГОРДИ РОДИТЕЛИ НА МАЛИОТ ТРАЈЧЕ

Борбата со стерилитетот не секогаш изгледа едноставна, но кога вербата во докторот е голема, а желбата да се има дете е императив, тогаш годините не се никаква пречка. Доказ за тоа се брачната двој...

Види повеќе

Д-Р СИМЕОНОВ ИЗВЕДЕ ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА БУБРЕГ ВО „АЏИБАДЕМ“ ВО ТУРЦИЈА, „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“ Е КОМПЛЕТНО ПОДГ...

Д-р Ристо Симеонов, детски хирург, изведе успешна бубрежна трансплантација на пациент со вродена аномалија – валвула на задна уретра. Интервенцијата ја изведе заедно со проф. д-р Хамди Каракајали в...

Види повеќе

Од покачена температура до хируршка интервенција на отворено срце, 4 годишно дете успешно оперирано во Аџиб...

Станува збор за еднo од најдраматичните срцеви заболувања во детската возраст. Од комплетно здраво дете, со никакви претходни здравствени проблеми, бактерија го напаѓа срцето и му прави комплетна д...

Види повеќе

ЈАКОВ Е НАЈМАЛИОТ, НО НАЈХРАБАР БОРЕЦ НА 10 МЕСЕЦИ МУ Е ИЗВАДЕН ТУМОР СО ГОЛЕМИНА НА РАКОМЕТНА ТОПКА

Ден пред Нова година на малиот Јаков му бил дијагностициран релативно редок тумор на бубрегот. За среќа, бил откриен навреме, кога Јаков имал само девет месеци, и отстранет кога наполнил десет месе...

Види повеќе

ПО 4 ГОДИНИ НЕИЗВЕСНОСТ, МИЛИЦА ПОВТОРНО МОЖЕ ДА ОДИ НА УЧИЛИШТЕ

М-Р Д-Р ЈОСИФОВСКИ СТАВИ КРАЈ НА АГОНИЈАТА НА СЕМЕЈСТВОТО ИВКОВИЌ Скратена детска игра, многу пропуштени училишни часови. Вакво било секојдневиeто на четиринаесетгодишната Милица Ивковиќ од Србија,...

Види повеќе