fbpx

Храбро против опасниот вирус

Бременоста за секоја жена е незаборавен и прекрасен период, но за 36- годишната Ивана Пешевска-Насковиќ била едно од најнеобичните искуства и најголеми предизвици со кои се соочила. Откако со својо...

Види повеќе

ПОСВЕТЕН НА РИТАМОТ НА СРЦЕТО И ОДГОВОРЕН ЗА РИТАМОТ НА МУЗИКАТА Д-Р АНТОВ Е ЕДЕН ОД ПОЗНАТИТЕ ТАПАНАРИ ВО ...

Дете кое треперело кога војникот, од воениот оркестар, му дозволил да ги проба и да се послужи со тапаните во Домот на АРМ, покрај тогашното републичко собрание – пред и по настапот. Душа која не м...

Види повеќе

ПО ОПЕРАЦИЈАТА НА ГРАДАТА ВЕЌЕ СЕ ЧУВСТВУВАВ ОСЛОБОДЕНА ОД КАРЦИНОМОТ

ПЕТ ГОДИНИ ПОДОЦНА ЖИВЕАМ ЗДРАВ И СРЕЌЕН ЖИВОТ Пред неполни пет години Билјана Георгиевска на 53-годишна возраст се соочила со дијагноза карцином на дојка. Иако правела редовни прегледи, грутката н...

Види повеќе

ПРОФ. Д-Р НИКОЛИЌ – ВИРТУОЗ ВO КАРДИОХИРУРГИЈАТА: ПЕТЧАСОВНА ОПЕРАЦИЈА НА ОТВОРЕНО СРЦЕ ВО „АЏИБАДЕМ ...

Голема и сложена хируршка интервенција на отворено срце е изведена на Одделот за кардиохирургија во Клиничката болница „Аџибадем Систина“, при што е спасен животот на 89-годишен пациент. Оперативни...

Види повеќе

ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“ СПАСЕН ЖИВОТОТ НА 45 ГОДИШЕН ПАЦИЕНТ ЗАБОЛЕН ОД КОВИД-19 СО ЕКМО ТЕХНОЛОГИЈА

Со примена на ЕКМО технологија во Kлиничката болница „Аџибадем Систина“ е спасен животот на 45 годишен пациент заболен од Ковид-19. Астрит Селимај бил примен во исклучително тешка здравствена состо...

Види повеќе

ДОКАЖАН ГИНЕКОЛОГ И ПАСИОНИРАН ПЛИВАЧ – Д-Р САРЏОВСКИ ИМАЛ СЕРИОЗНА ПЛИВАЧКА КАРИЕРА

ЖИВОТ ВО ВОДА ЉУБОВ БЕЗ ГРАНИЦИ Тој е познат гинеколог, ама малкумина знаат дека е еден од најпасионираните пливачи во земјава. Д-р Бобан Сарџовски има сериозна пливачка кариера, во дел од животот ...

Види повеќе

Емилија конечно го гушна своето чедо: По кардиохируршката операција во „Аџибадем Систина“ предвреме роденио...

За него се молеше цела држава, а желбите на мајката да ги победи проблемите и да биде добро, се исполнија. Ништо не е поголемо од мајчинската љубов, а таа моментално има друга суштина за Емилија Јо...

Види повеќе

ПРОФ. Д-Р НИКОЛИЌ ГО ВРАЌА ПРОФЕСОРОТ ОРОВЧАНЕЦ НАЗАД НА СВОЕТО ХОБИ, НА ПЛАНИНИТЕ

Професор д-р Никола Оровчанец е поранешен епидемиолог. Сега има 70 години, а голем дел од својот работен век бил професор на Медицинскиот факултет во Скопје. Ги сака и планините и живее за нив – на...

Види повеќе

БРАЌА, ДОКТОРИ И ВЕЛОСИПЕДИСТИ – ДУХ И ЕНЕРГИЈА НА ДВЕ ТРКАЛА

Двајцата се врвни и докажани специјалисти – посветени на работата со сиот свој потенцијал, се разбира и стручен и физички. Но, духот е важен. Тоа докторите Димитар и Иван Трајкови многу добро го зн...

Види повеќе

ПО 16 ГОДИНИ БОРБА СО СТЕРИЛИТЕТ ДЕНЕС ГОРДИ РОДИТЕЛИ НА МАЛИОТ ТРАЈЧЕ

Борбата со стерилитетот не секогаш изгледа едноставна, но кога вербата во докторот е голема, а желбата да се има дете е императив, тогаш годините не се никаква пречка. Доказ за тоа се брачната двој...

Види повеќе