Clicky

         

                

НОВОСТИ

12 Јули 2016
Четириесет дечиња добија дипломи за успешен пливач

Четириесет дечиња добија дипломи за успешен пливач

Со доделувањето на дипломите заврши и последниот час од летната школа за пливањe во организација на Клиничката болница „Аџибадем Систина“ и проф. Наташа Мешковска. Во периодот од 20. јуни до 10. јули дечињата имаа можност да се запознаат и да совладаат низа пливачки техники. Научија како да се одржуваат во вода, како правилно да дишат но најважно од сè се дружеа и уживаа во топлите летни денови.

Професор Наташа Мешковска и тренерите од пливачкиот клуб „Аква про“ се поздравија со децата и им ги дадоа заслужените дипломи за успешно завршен курс по пливање. Ги охрабрија да продолжат со пливањето, бидејќи е спорт кој треба да го практикува секое дете.

Бесплатната летна школа опфати 10 часови по пливање во базенот Карпош, при Спортскиот центар „Борис Трајковски“. Благодарение на ваквата заедничка акција, 40 дечиња на возраст од 6 до 12 години имаа можност да научат да пливаат и да се рекреираат. Им благодариме на сите учесници и на нивните родители за иницијативата нивните деца да спортуваат од најмали нозе.

20 Јуни 2016
Доктори од Србија во посета на „Аџибадем Систина“

Доктори од Србија во посета на „Аџибадем Систина“

Со цел да се запознаат со капацитетите, технолошката опременост и протоколите за работа, викендов 40 доктори (гинеколози, кардиолози, уролози, невролози,) од Србија ја посетија Клиничката болница „Аџибадем Систина“.

За време на посетата, докторите имаа можност да се запознаат со работата на петте специјализирани центри (Канцер центар, Спинален центар, Кардио центар, Центар за асистирана репродукција, Центар за дојка)како и останатите Оддели во болницата.

Претставниците од здравствени организации од Србија беа импресионирани од организираноста и работата на болницата, пред сè на воспоставениот систем на работа според светските JCI стандарди кои се предизвик за секој здравствен работник.

Посетата беше и одлична можност за размена на позитивни искуства и релации. Клиничката болница „Аџибадем Систина“ е секогаш отворена за средби од ваков тип, бидејќи од големо значење е можноста за презентирање и споредување на резултатите од секојдневната работа со пациентите.

09 Јуни 2016
Формирана „Аџибадем Сити клиник“ - најголема здравствена групација во Бугарија

Формирана „Аџибадем Сити клиник“ - најголема здравствена групација во Бугарија

Комисијата за заштита на конкуренција го потврди договорот на „Аџибадем“ за преземање на Болницата „Тoкуда“ и спојување со „Сити клиник“. Со ова официјално се формираше најголемата групација за здравствена заштита со водечка позиција на пазарот.

На официјална церемонија беше потпишан договорот за формирање на најголемата здравствена групација. Овој синџир болници ќе има водечка позиција на пазарот во Бугарија. Здравствената групација „Аџибадем“ заедно со својата подружница во Македонија „Аџибадем Систина“, ја преземаа болницата „Токуда“ во Бугарија и нејзините подружници и истовремено се споија со „Сити клиник“. Новата здравствена групација ќе биде именувана како „Аџибадем Сити клиник“.

Договорот беше потпишан лично од г. Мехмет Али Ајдинлар, претседател и извршен директор на Аџибадем, г. Илијан Григоров, извршен директор на „Сити клиник“, г. Ангел Ангелов, претседател на Одборот на директори на „Сити клиник“, г. Артур Стерн, овластен претставник на д-р Торао Токуда, и г. Јордан Камчев, главен извршен директор на Клиничка болница „Аџибадем Систина“.

Г. Илијан Григоров беше именуван за главен извршен директор на „Аџибадем Сити клиник“,а претходно ја имаше истата позиција во „Сити клиник“. Г. Мехмет Али Ајдинлар ќе биде претседател на Одборот на директори.

Како дел од стратегијата за развој, планирани се нови инвестиции, како и изградба на нови објекти. Главниот фокус ќе биде ставен на онкологија, кардиоваскуларни болести, неврологија, гинекологија и акушерство и педијатрија.

Се очекува имплементација на нови технологии и клинички услуги:

·         Нега на мајки и деца
·         Gamma knife како дополнување на можностите за третман на малигни болести во онкологија
·         Da Vinci робот и програма за роботски операции
·         Научен центар за мозок и воспоставување специјализиран центар за мозочен удар по моделот на слични водечките центри во светот
·         Центар за трансплантација, итн.

Г. Мехмет Али Ајдинлар, претседател на Одборот на директори на „Аџибадем Сити клиник“ и претседател и главен извршен директор на „Аџибадем“, рече:

„Договорот е во согласност со стратегијата на „Аџибадем“ да се фокусираме на понатамошно развивање на клучните пазари во Централна и Источна Европа и регионот на Балканскиот Полуостров. Препознавајќи ја потребата за високо-квалитетна и технолошки напредна здравствена заштита, овој договор е од навистина големо значење за „Аџибадем“. Светски познатиот бренд Аџибадем има добро развиени клинички процеси, прецизно управување и оперативен пристап. Вреди да се одбележи спојување на овие четири болници, што ќе ја претвори Бугарија во водечка земја во регионот која нуди највисоко ниво на здравствена заштита".

Г. Јордан Камчев, главен извршен директор на „Аџибадем Систина“, го даде следниот коментар:

Во Софија се потпиша договорот за купопродажба, за основање на најголемата медицинска групација во Република Бугарија, каде заедно со „Аџибадем“, „АФЦ“ и „Сити клиник“ преземавме пет болници во Република Бугарија, односно болницата „Токуда“ и четири болници од „Сити клиник“, од кои две во Софија, и по една во Варна и Бургас.

Со тоа се позиционираме на балканската мапа како најголеми оператори во приватниот медицински бизнис. Зделката беше договорена претходно, а сега се реализираше, откако се добија сите потребни согласности од институциите во Република Бугарија.

Улогата на “Аџибадем Систина” е од големо значење и ние ќе бидеме дел од техничката поддршка за средно-медицинскиот персонал и ќе помогнеме во реализација и имплементација на административните работи, кои во Скопје веќе се завршени од страна на „Систина“ и „Аџибадем“. Во наредниот период „Аџибадем Систина“ ќе биде тренинг центар.  Тоа за нас претставува сериозна сатисфакција бидејќи сето наше искуство сега ќе треба да го имплементираме и во бугарскиот здравствен систем.

Македонските пациенти во Бугарија сигурно ќе имаат пристап до услугите кои ги нема во Скопје, а ги има во Бугарија, односно преку „Аџибадем Систина“ ќе може побрзо да дојдат до услугата и да добијат подобра цена.

Квалитетот на опремата, најсовремената технологија и искусниот тим доктори во онколошкиот центар „Сити клиник“ ја прави една од најсовремените онколошки болници во Европа. Мислам дека таа синергија што треба се создаде меѓу нас и меѓу болниците во Бугарија секако многу позитивно ќе влијае на голем дел од македонските пациенти“.

За „Сити клиник“

„Сити клиник“ е водечки синџир болници основан во 2010 година со болници во Софија, Варна и Бургас. „Сити клиник“ вклучува три болници и три амбулантски центри; помеѓу нив е и болница која има добиено акредитација од Joint Commission International. По отворањето на новиот центар за канцер, „Сити клиник“ доминира на пазарот во Бугарија и за кардиоваскуларни и за малигни болести, интегрирајќи висок квалитет на клинички услуги со едукација и истражување.

За „Токуда“

Болницата „Токуда“ е најголемата приватна болница во Бугарија вклучувајќи општа болница со 550 кревети, амбулантски медицински центар, центар за клинички истражувања, дом за стари лица, кои се наоѓаат на иста локација во Софија. Оваа болница од неодамна е акредитирана од страна на Joint Commission International. Болницата е отворена во 2006 година како прва приватна болница во сопственост на странски инвеститор во Бугарија - со 100% јапонска инвестиција. Вкупната површина на болницата е 52.000 метри квадратни (вклучува 37 оддели и 23 операциони сали), што обезбедува целосно интегриран третман во речиси сите медицински специјалности. 

За Здравствената групација „Аџибадем“

Здравствената групација „Аџибадем“, основана во 1991 година, е една од водечките приватни здравствени групации за дијагноза и третман во Турција. Поседува 18 општи болници (вклучувајќи една во Македонија, и една административно управувана во Ирак), 13 медицински центри и компании за дополнителни медицински активности. Повеќе од 18.000 вработени и 3.100 лекари работат во рамките на здравствената групација „Аџибадем“.

Уште од своето формирање „Аџибадем“ е во постојан пораст, со што стана најпознато и најзначајно име кога станува збор за здравствени услуги не само во Турција туку и на меѓународно ниво. Во 2012 година Аџибадем стана членка на глобалниот IHH (Integrated Healthcare Holdings). IHH води интегрирани здравствени активности со водечка позиција на пазарот во Сингапур, Малезија и Турција. IHH работи и инвестира во Кина (со исклучок на Хонгконг, Макао и Тајван), Индија, Виетнам, Македонија, Брунеј и OAE. 

 

18 Мај 2016
„Аџибадем Систина“, прва болница во Македонија акредитирана според Joint Commission International

„Аџибадем Систина“, прва болница во Македонија акредитирана според Joint Commission International

Клиничката болница „Аџибадем Систина“ го доби златниот печат за квалитет и безбедност, како резултат на усогласеноста на процесот на работа со меѓународно признати стандарди. Златниот печат е доказ за квалитетот, кој e резултат на посветеноста на Болницата во обезбедување безбедна и ефикасна услуга за своите пациенти. Акредитацијата од JCI претставува сигурност за секој пациент дека во Аџибадем Систина е безбеден и дека добива најдобра медицинска грижа.

Клиничката болница „Аџибадем Систина“ е прва болница во земјава и поширокиот регион која ја доби престижната акредитација Joint Commission International (JCI). Со ова и Република Македонија е дел од светската мапа на повеќе од 100 земји во светот, со акредитирани болници од JCI.  Добивањето на JCI акредитацијата го менува здравствениот систем кај нас и докажува дека и во Македонија може да се работи според светски стандарди. Целта е поквалитетна здравствена услуга и поголема безбедност на пациентите.

„Големината на JCI акредитацијата на ниво на клиничка болница, каква што е ‘Аџибадем Систина’, е во тоа што пациентите добиваат безбедна услуга во целокупниот процес на лекување, почнувајќи од приемот, сè до дијагнозата, третманот и понатамошната рехабилитација. Добивањето на акредитацијата е потврда за квалитетот на ‘Аџибадем Систина’. Стигнувањето до целта беше навистина големо искуство за сите нас, но е и уште поголем предизвик за во иднина. Следува период на континуиран напредок и максимална посветеност во одржување на стандардите“, изјави Јордан Камчев, главен извршен директор во Клиничката болница „Аџибадем Систина“.
Во периодот од 25 до 29.04.2016 „Аџибадем Систина“ помина низ процес на детална ревизија. За време наревизијата, тим составен од експерти од  Joint Commission International ја оценуваа работата на болницата и нејзината усогласеност сонајвисоките болнички стандарди во различни области, вклучувајќи: меѓународните цели за безбедност на пациенти, проценка и нега на пациент, анестезија и хируршка нега, управување со лекови, едукација на пациентот и семејството...Во подготовката за акредитација работеа 13 стручни тимови. Целиот процес беше предводен од Одделот за медицинска стандардизација и квалитет.

Безбедноста на пациентите преку JCI стандарди

Joint Commission International е најпрестижна болничка акредитација во целиот свет, поради строгите стандарди кои се фокусирани на области кои директно влијаат на грижата и лекувањето на пациентот. Програмата за акредитација JCI го опфаќа целиот процес од влегување на пациентот во болница, следење на неговото лекување до напуштање на болницата. Со еден збор, JCI стандардите се чекор кон совршенство во грижата за пациентите. Крајниот резултат е сигурна и безбедна здравствена заштита.

„Бенефитите од JCI стандардите не ги чувствува само пациентот туку и вработените во болницата. За медицинскиот персонал тие значат поголема безбедност во работата и помалку медицински грешки. Овие строго дефинирани патеки по кои се движиме во  нашето секојдневно работење овозможуваат поголема сигурност во нашето работење, вработените се заштитени од повреда при работа, како и превенција и контрола на интрахоспитални инфекции. Со добра организација и максимална посветеност успеавме да докажеме дека нашата болница обезбедува услуги на исто ниво како и реномирани болници во целиот свет“, изјави проф. д-р Љупчо Лековски, медицински директор во „Аџибадем Систина“.

Болничките стандарди на Joint Commission International се создадени од здравствени експерти и пациенти од целиот свет. Стандардите се напишани според научна литература и стручен консензус со цел да им се помогне на болниците да ги подобрат перформансите и да понудат поголем квалитет во своето работење.

За Joint Commission International

Joint Commission International (JCI) e невладина и непрофитна организација, основана во  1997 год.Преку меѓународни акредитации, консултации, публикации и едукативни програми, JCI ја прошири мисијата низ целиот свет, овозможувајќи подобрување на квалитетот на грижата за пациентите.Денеска претставува престижна организација, која надвор од САД има акредитирано болници во повеќе од 100 држави.

Фото:Телеграф.мк

«
»

СВЕДОШТВА И ПИСМА НА ПАЦИЕНТИ

Нашата животна борба за Петра и Виктор

Нашата животна борба за Петра и Виктор

На последниот ден од годината, кога си ги посакуваме најубавите нешта во новата година, Соња ја имаше единствената желба – да бидат здрави и живи Петра и Виктор кои родени во 27-та гестациска недела и тежина од само 850...

Мојата приказна за мајчинството

Мојата приказна за мајчинството

Мојата приказна за мајчинството Секоја приказна е различна, но зад секоја успешна без исклучок стои големо количество љубов, посветеност и безрезервна поддршка. Новинарката Бранка Костиќ Марковиќ е препознатлив лик во македонскиот медиумски простор кога е во прашање културата и е своевиден синоним...

Менаџерски поглед од позиција на пациент

Менаџерски поглед од позиција на пациент

Мојата генерација го памети времето на „Битлси“, кои кога ние растевме тие беа на крајот од ниваната кариера. Зборувајќи за тоа што ќе се случува понатаму, нејзиниот предводник Џон Ленон рекол дека: „тоа е живот, а животот е тоа...

Мајчинството е мојата животна улога - Луција Шербеџија

Мајчинството е мојата животна улога - Луција Шербеџија

Позната по својот талент. Шармантна, спонтана и опуштена, во полн здив го живее секој ден. Луција, ќерката на познатиот актер Раде Шербеџија, секојдневно ја игра својата најважна улога. Мајка е на две деца, а нејзината оаза се книгите. Ја сретнавме...

Доктор Никола Панчевски ми ја подари Матеа

Доктор Никола Панчевски ми ја подари Матеа

Mајчинството е дел од природата. Благослов за кој мечтае секоја жена. Највеличествениот миг во животот. Но, законите на природата знаат да си поиграат со нашите животи. Да нè стават на предизвик и да нè тестираат колку можеме да ги издржиме...

«
»

 


 
  • Цинкот и витаминот Б ги зацврстуваат ноктите


 

 

 Acibadem Sistina Fotogalerija


 1. Име(*)
  Please type your full name.
 2. Презиме(*)
  Please type your full name.
 3. Телефон(*)
  Invalid Input
 4. E-mail(*)
  Invalid email address.
 5. Порака
  Invalid Input
 6.   
 1. Име(*)
  Please type your full name.
 2. Презиме(*)
  Please type your full name.
 3. E-mail(*)
  Invalid email address.
 4. Оддел(*)
  Invalid Input
 5. Доктор
  Invalid Input
 6. Телефон(*)
  Invalid Input
 7. Порака
  Invalid Input
 8. Како да ве контактираме?


 9.