Daily Dose of Health  

 

Регистрирајте се за да ги добивате најновите информации за здравјето од нашиот стручен тим  

Пребарај

На светско ниво предвремено родени се околу 10% од бебињата, или од десет деца едно се раѓа предвреме. Предвремено породување значи секое породување што настанало пред комплетна 37. гестациска недела. Процентот на недоносени деца постојано расте, ако пред 10 – 15 години беше околу 7-8%, сега статистиката достигна и до 10%. Стручните лица велат дека на ниво на Македонија тој процент е повисок, околу 12%. Причините за предвремено породување се делат во две групи: причини од страната на мајката и причини од страна на децата.

Повеќе...

Современиот начин на живот наметна секој човек барем еднаш во животот да се соочи со состојбата на нерегулиран крвен притисок. Без оглед дали станува збор за висок или низок крвен притисок, состојбата не треба да се занемарува туку да се консултира лекар.Кога крвниот притисок е превисок може да предизвика оштетување на крвните садови. Eднакво опасна состој­ба е и нискиот притисок, кога недоволна количина крв доаѓа до органите. Крвниот притисок може да варира во краток временски период во одредени вредности, а варијацијата зависи од положбата на телото, бројот на вдишувања и издишувања, физичката активност, психичкиот замор, стресот. Кога се мери крвниот притисок всушност мериме две вредности, систола – притисокот кој го генерира срцето кога ја испумпува крвта во крвните садови и дијастола – притисокот во крвните садови меѓу две срцеви отчукувања. 

Повеќе...

Најголем дел од жените ќе се сретнат со некој вид цистична промена на јајчникот во одреден период од својот живот, без да почувствуваат одредени симптоми. Најчести се функционалните цисти, кои се создаваат како последица на нарушување на нормалните циклични промени во јајчниците и во овулацијата. Настануваат доколку нормалните фоликули не успеат да прснат во текот на овулацијата, при што течноста останува и фоликулот продолжува да расте, со што настанува перзистентна фоликуларна циста. Според д-р Бобан Сарџовски, гинеколог акушер во Кли­ничката болница „Аџибадем Систина“, тие вообичаено исчезнуваат без никаков третман за неколку недели до неколку месеци. 

Повеќе...

Стресот е секојдневие, нешто кое не можеме да го одбегнеме во модерниот и брз начин на живот. Повремениот стрес е составен дел од нашите животи, но постојаната изложеност на стрес може да остави сериозни последици по организмот. Во продолжение прочитајте какви реакции може да предизвика на организмот...

Повеќе...

Уште со првите гинеколошки прегледи кај младите девојки треба да се прави и функционална проценка на резервите на јајниците, препорачува доктор Слободан Лазаревски, шеф на Одделот за асистирана репродукција „Мала Богородица“ во Клиничката болница „Аџибадем Систина“, најуспешниот центар за ин­ витро во регионот. Неколку илјади нови бебиња создаде тимот доктори од Одделот за асистирана репродукција „Мала Богородица“ при клиничката болница „Аџибадем Систина“. Тие донесоа среќа во семејства низ целиот свет, на родители кои успеале уште од прв обид за ин­ витро, но и кај такви чија упорност ги терала одново и одново да се обидуваат додека не добијат бебе. Статистиката на Одделот за ин витро фертилизација (ИВФ) повеќе од една деценија е еднаква со светскиот просек ­ - над од 12.000 циклуси, 4.500 живородени деца и клиничка бременост над 55 отсто.

Повеќе...

За време на вашата хоспитализација медицинската сестра е важен член на медицинскиот тим кој е задолжен за вашето здравје и безбедност. Професионалната грижа и нега на пациентите се нивно секојдневие. Низ годините се воведуваат нови протоколи на третман и здравствена грижа за пациентите, нови технологии, нови современи услови за работа. Но, хуманоста и желбата да се помогне на секој пациент се нераскинлив дел од оваа професија. Одговорноста и посветеноста кон пациентите се најбитниот сегмент на оваа професија. Задачата на медицинската сестра е секојдневно да го следи развојот на состојбата на пациентот, навремено да ги идентификува можните ризици, да подготвува терапија и е тука за него во секое време.

Повеќе...

Месец мај според медицинскиот „календар“ се смета за месец за одбележување на свеста кај населението за меланом. За таа цел поразговаравме со доц. д-р Андреј Петров, дерматовенеролог во Клиничката болница „Aџибадем Систина“. Тој ни укажа на сериозноста и опасните последици кои може да настанат од меланомот. Д-р Перов вели дека има една табу тема на Балканот генерално, па и во Македонија, дека бенките не треба да се чепкаат. Често пати ќе слушнеме тако нешто како муабет. Тоа е погрешно. Самата интервенција не може да ни наштети на здравјето, но може да ни го спаси животот ако е направена навреме. Ако е нешто малигно, треба да се отстрани, да оди надвор. Со тоа што ќе го чуваме нема да помине.

Повеќе...

Алергиските заболувања и во Македонија добиваат размери на епидемија, а во Европа, на пример, секој втор човек има некој облик на алергија. Експертите алармираат дека до 2021 година речиси секој, и тоа уште од раѓање, ќе има проблеми со алергија. Според д-р Kамелија Бушљетиќ, пулмоалерголог во Kлиничката болница „Аџибадем Систина“ во Скопје, алергиите се зголемуваат и поради современиот начин на живот.

Повеќе...

Насмевката е првиот впечаток на вашето лице. За да имате совршен изглед таа мора да биде здрава, сјајна и блескава. Но, доколку некој од забите се расипе и не постои друг начин да се спаси, неопходно е забот да се извади. Пред и по вадењето на забот потребна е правилна и соодветна нега, за побрзо зараснување и намалување на ризикот од компликации Стоматолозите советуваат да внимавате на следниве неколку совети:

Повеќе...

Овој ПЕТ-центар е единствен во Македонија и во регионот и дава врвна грижа по строги светски стандарди. ПЕТ/КТ е најефикасна техника за снимање која се користи за поставување дијагноза, за одредување на стадиумот на болеста, се проценуваат ефектите од терапијата на канцер, се планираат радиотерапија и хемотерапија кај повеќето карциноми. Пред три години имаше 200 пациенти, сега има 1.000 пациенти.

Повеќе...